ماموریت رئیس جدید اتاق عملیات آمریکا در لبنان؛ سفیر یا فرماندهی ارتش؟

لیزا جانسون، زنی که قرار است جایگزین دوروتی شیا در سفارت آمریکا در لبنان شود پیش از آغاز رسمی کار خود در بیروت به گونهای رفتار میکند که انگار مرجع نهایی و فرمانده ارتش این کشور است.
به گزارش خبرگزاری قدس(قدسنا)، چهارشنبه شب هفته گذشته کمیته روابط خارجی سنای آمریکا جلسه استماع خود را برای انتصابات جدید دیپلماتهای آمریکایی برگزار کرد. «دوروتی شیا» سفیر فعلی ایالات متحده در بیروت نیز در میان 5 دیپلماتی بود که در این جلسه حاضر شدند. در این جلسه سوالات روتین و معمول از دیپلماتها پرسیده شد، از جمله اینکه نظر آنها درباره چگونگی مقابله با خطر قریبالوقوع جمهوری خلق چین چیست؟
در این جلسه، دوروتی شیا به عنوان معاون نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل منصوب شد. اهمیت این جلسه در آن است که قرار شده بعد از این سفیر جدید آمریکا که اجراکننده پروژههای این کشور در لبنان است، رسما کار خود را در سفارت ایالات متحده در بیروت آغاز کند.
جلسه استماع «لیزا جانسون» که قرار است جایگزین دوروتی شیا در سفارت آمریکا در لبنان شود، حدود یک ماه قبل برگزار شد که البته با جلسه استماع شیا کاملا متفاوت بود؛ چرا که سناتورهای ایالات متحده و نیز مقامات این کشور وسواس زیادی روی لبنان دارند. با وجود اینکه در جلسه استماع لیزا جانسون دیپلماتهای مهم دیگری نیز حضور داشتند اما بیشترین زمان جلسه صرف گوش کردن به صحبتهای جانسون شد.
ماموریت دیپلمات آمریکایی در لبنان؛ سفیر یا فرمانده ارتش؟
در این جلسه اولین سوال «کریس مورفی » سناتور دموکرات آمریکایی که به همراه «کریس فان» دیگر سناتور آمریکایی از کیمته روابط خارجی این کشور به لبنان سفر داشت، مربوط به تواناییهای نیروهای مسلح لبنان و آمادگی آنها برای ایستادن در برابر حزبالله بود. در اینجا سفیر جدید آمریکا به گونهای رفتار میکند که انگار قرار است مرجع نهایی در امور ارتش لبنان باشد.
اما سوال دوم که توسط سناتور «تود یونگ» پرسیده شد مربوط به سیاستهای لبنان در مرحله جدید و میزان تمایل این کشور برای پیوستن به طرح «ابتکار کمربند و جاده» چین بود. لیزا جانسون در پاسخ به این سوال گفت که علیرغم امضای قراردادی میان بیروت و پکن اما لبنان جرات انجام هیچ پروژهای را با این غول آسیایی (چین) ندارد؛ چرا که میداند پیامدهای زیادی متوجه آن (لبنان) خواهد شد.
سناتور «تیم کاین» از ایالت ویرجینا سوال بعدی را از لیزا جانسون پرسید با این مضمون که «اگر لبنان از هم بپاشد چه اتفاقی میافتد و منافع آمریکا از عدم فروپاشی لبنان چیست»؟ پاسخ جانسون روشن بود و او جواب داد که هنوز لبنان هنوز در نقطه تلاقی منافع امنیت ملی آمریکا در منطقه قرار دارد. ما اسرائیل را در مرزهای جنوبی لبنان داریم که باید از خود در برابر حزبالله دفاع کند. از سوی دیگر شاهد فعالیتهای سوریه و حزبالله و ایران در منطقه نیز هستیم.
بعد از آن نوبت به «پیت ریکتس» سناتور جمهوری خواه آمریکایی رسید که سوالات وی عمدتا در رابطه با گروههای فلسطینی و خطر این گروهها برای رژیم صهیونیستی بود. او از جانسون پرسید که نظرش درباره نیروهای جنبش حماس و عملیاتهایی که اخیرا علیه اسرائیل انجام دادهاند چیست؟ لیزا جانسون با ابراز نگرانی خود درباره عملیاتهای موشکی از جنوب لبنان به سمت مواضع اسرائیل تاکید کرد که تعهد ایالات متحده به امنیت اسرائیل همانند آهن استوار است و آمریکا به حمایتهای خود از اسرائیل و دفاع از آن ادامه خواهد داد.
سپس بحث به پرونده سیاسی لبنان و موضوع انتخاب رئیس جمهور در این کشور رسید. لیزا جانسون با ادعای تعهد واشنگتن به اصول دیپلماتیک اعلام کرد که ایالات متحده در انتخاب رئیس جمهور دخالت نمیکند اما توصیههایی درباره ویژگیهای رئیس جمهور آینده این کشور دارد، از جمله اینکه او باید عاری از فساد بوده و بتواند اصلاحات را اجرا کند. البته حاضران در این جلسه به خوشبینی لیزا جانسون خندیدند.
بعد از آن نوبت به سناتور «فان هولین» رسید که درباره راه حل «معجزهآسایی» که پیشتر دوروتی شیا برای حل بحران سوخت لبنان مطرح کرده بود و موانعی که با توجه به تحریمهای اعمال شده علیه سوریه تحت عنوان «قانون سزار» در روند انتقال گاز از مصر و برق از اردن به لبنان وجود دارد، از لیزا جانسون سوال کرد. اما جانسون به همان راهکارهای قدیمی واشنگتن اشاره کرد که تاکنون نتیجهای نداشته است.
مقابله با حزبالله و جلوگیری از همکاری لبنان با چین؛ وظیفه اصلی رئیس جدید اتاق عملیات آمریکا در بیروت
در اینجا لازم است به برخی محورهای مهم سخنان لیزا جانسون در جلسه استماع کنگره و قبل از شروع رسمی کار وی در لبنان اشاره کنیم که به این شکل است:
-در صورت انتصاب به پست سفیری آمریکا در بیروت مفتخرم که به لبنان برگردم؛ جایی که افتخار خدمت در آن را بین سالهای 2002 تا 2004 داشتم و شاهد فساد گسترده، حکومتداری بد و «تهدید حزبالله» علیه حاکمیت و امنیت لبنان بودم. همچنین مقامات لبنانی در اجرای اصلاحات اقتصادی مورد قبول صندوق بینالمللی پول شکست خوردند.
-از حمایت هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه کنگره از نیروهای مسلح لبنان و سرویس امنیت داخلی این کشور بسیار سپاسگزارم. از سال 2006 ما 6 میلیارد دلار به نیروهای مسلح لبنان کمک کردیم که این نیروها را قادر میسازد حاکمیت لبنان را تقویت کرده و با حزبالله مقابله کنند.
-اخیرا آمریکا اسامی جدیدی از مسئولان لبنانی را در چارچوب مبارزه با فساد به لیست تحریمهای خود اضافه کرده که من هم این تحریمها را تایید میکنم و به آنها پایبندم. من همچنین رویکرد واضحی در قبال تهدیدی که حزب الله برای حاکمیت و ثبات لبنان و همچنین برای ایالات متحده، اسرائیل و منطقه ایجاد میکند، دارم.
-ما پول زیادی را صرف کمک به نیروهای مسلح لبنان کردهایم تا بتوانند از امنیت لبنان محافظت کنند. ارتش لبنان شریک قابل اعتمادی برای آمریکاست.
-یکی از اهداف مهمی که آمریکا از حمایت ارتش لبنان دنبال میکند این است که «ادعاهای» حزبالله درباره اینکه با سلاح خود از لبنان محافظت میکند، تضعیف شود و نیروهای مسلح لبنان به عنوان تنها طرفی که مسئول حمایت از این کشور هستند معرفی شوند.
-بله، لبنان طرح «کمربند و جاده» را در سال 2017 تصویب کرد، اما طبق اطلاعات من، سرمایه گذاری چینی قابل توجهی در لبنان وجود ندارد. ما دائماً با شرکایمان نگرانیهای خود را در مورد خطرات معامله با چین به دلیل سرمایه گذاریهای مالی مشکل ساز که در زیرساختها شفاف نیستند، تکرار میکنیم.
-از سناتورهای کنگره به خاطر نگرانی آنها درباره حملات موشکی اخیر از جنوب لبنان و غزه به اسرائیل (فلسطین اشغالی) تشکر میکنم. تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل کاملا فولادی و ادامه دار است.
- آمریکا امکانات زیادی برای هدف قرار دادن و تحریم افراد و نهادهای وابسته به حزبالله دارد و این حزب باید تحت فشار مالی باشد.
قابل توجه است که لیزا جانسون در سخنان خود طی این جلسه چندین بار حزبالله را هدف قرار داد و به این ترتیب جهت اصلی مأموریت خود در لبنان را مشخص کرد.
نگاهی به عملکرد سیاسی و دیپلماتیک لیزا جانسون طی دو دهه گذشته نشان میدهد که او نسبت به سفیر پیشین ایالات متحده در بیروت وزنه سنگینی در سطوح مختلف دارد و این یعنی برنامه جدید آمریکا برای لبنان در مرحله جدید بسیار متفاوت از قبل خواهد بود. این دیپلمات ارشد آمریکایی لبنان را بهخوبی میشناسد و از سال 2002 تا 2004 در سفارت آمریکا در بیروت کار میکرد. او همچنین روابط گرم و عمیقی با مقامات مختلف لبنانی دارد. یکی از نکات قابل توجه در فعالیتها و رفتار لیزا جانسون آن است که او خیلی کم و کوتاه در برابر رسانهها حاضر میشود و حتی در شبکههای اجتماعی نیز صفحهای به نام واقعی خود ندارد.
همه سفرای ایالات متحده همواره از اختیار تام برای مداخله در انواع امور سیاسی و امنیتی و... در لبنان برخوردار بودهآند. مسئولان آمریکایی اینگونه توجیه میکنند که نقش اطلاعاتی دیپلماتهای این کشور ضمن سیاستهای خارجی آمریکاست و این کاری است که دیپلماتهای ایالات متحده از سالهای دور انجام میدهند، در این میان دیپلماتهای آمریکایی که در لبنان حضور دارند از تسلط ویژهای بر مقامات و سیاستمداران لبنانی برخوردارند؛ تا جایی که میتوانند به مسئولان از جمله وزرای این کشور امر و نهی و آنها را تهدید کنند. تضعیف جایگاه حزبالله و مقابله با آن در اشکال گوناگون مهمترین هدفی است که سفارتخانه آمریکا از دو دهه گذشته در بیروت دنبال میکرده است.
انتهای پیام/الف
منبع: تسنیم
صفحات اجتماعی
اینستاگرام تلگرام توییتر آر اس اس